EDIFICIO CELOSÍA_MVRDV & BLANCA LLEÓ ASOCIADOS






Edificio Celosia, 146 Viviendas Sociales 
MVRDV, Blanca Lleó Asociados

FACTS

Location: Sanchinarro, Madrid, Spain
Year: 2001-2009
Client: EMV, Ayuntamiento de Madrid, Madrid ES
Program: 21.550 m2, 146 apartments
Budget: EUR 12.6 Million






AWARDS

Nominated for Mies van der Rohe Award for Contemporary European
Architecture 2011 , Barcelona, Spain

ABOUT

The opening of the European borders has caused a real estate boom in Spain. The value has been increased enormously, thus leading to an enormous production of housing. This operation is facilitated in Madrid by a giant new neighborhood that surrounds the old city. A series of new cities that are mainly constructed of blocks that surround a private patio, with a more or less introverted architecture with small windows, somehow in extreme opposition to extraverted Spanish culture.

The perforated block of Celosia assembles 146 apartments, communal outside areas throughout the building, and parking and commercial program in the plinth. The total floor area is 21,550m2. With a construction cost of 12,6 million Euro the apartments can be sold for affordable prizes. The city block is opened and allows wind and light to enter the building, offering vistas and outside spaces contrasting the surrounding area. The client is EMVS, the public housing corporation of the city of Madrid.

The given volume of the city block was divided into 30 small blocks of apartments. These blocks are positioned in a checkerboard pattern next to and on top of each other, leaving wide openings for communal patios throughout the building. 146 one-, two- and three-bedroom apartments are all accessed via these communal spaces. Most apartments offer additional private outdoor space in the shape of a loggia right behind the front door. Inhabitants have the possibility to gather in the communal high-rise patios which offer views towards the city and the mountains and provide natural ventilation in summer. Opening the front doors connects the private outdoor areas to the communal area.

CREDITS

Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries 
Sandor Naus, Ignacio Borrego, Gijs Rikken, Patricia Mata, Belen Butragueno, Stefan de Koning and Franziska Meisel
Partners:
Co-architects: Blanca Lleó Asociados, Madrid, Spain
Structure: Estudio José Luis de Miguel, Madrid, Spain
Services: JG & asociados Madrid, Spain
Technical architect: Apartec Colegiados S.L. Madrid ES; Enrique Gil
Contractor: BEGAR, Madrid, Spain

















 © Ricardo Espinosa

 © Ricardo Espinosa

 © Ricardo Espinosa

 © Ricardo Espinosa

© Ricardo Espinosa




web Blanca Lleo Asociados: http://blancalleo.com/es/








No hay comentarios:

Publicar un comentario